Druhý ročník konference Agile Prague

Začnu řečnickou otázkou – proč vlastně pořádáme konferenci. První co se mi vybaví, je že asi proto, že nás to baví. Je to děsně práce, spousty emailů a s blížícím se termínem je toho víc než je zdrávo. Ale stejně jako loni, pak akce proběhne, my si odpočineme a začneme připravovat další rok.

Nechceme, aby konference byla jen o tom, že lidi přijdou a budou poslouchat přednášky. Všichni víme, že zkušenost je lepší než teorie a proto v rámci této dvoudenní konference bude mnoho workshopů a praktických ukázek jak agilní principy a metodiky aplikovat v praxi.

Na co se můžete těšit? Stejně jako loni budeme pokračovat v praktických case studies, kde se s vámi zástupci převážně českých firem podělí o své zkušenosti z nasazování agilních metod a Scrum procesu. Budou mluvit nejen o tom, co se jim podařilo, ale i o svých problémech a o tom jak je řešili. Součástí konference bude i diskuzní openspace zóna, kde po každé přednášce zastihnete speakery, kteří budou připraveni odpovídat na vaše dotazy. Těšit se můžete na zážitky a zkušenosti z Barclays (Let’s see what stuck, Agile at Barclays Capital), Seznamu (Size Doesn’t Matter, Seznam’s full text team and Scrum – new friends or arch-enemies?), IBM (What does good and bad smell like in the large?), LMC (Software tools and Scrum), Keria (Agile Testing – True Life Stories), CA (Stuck in the Middle with You – The life and times of a PO Proxy) a dalších firem.

Několik přednášejících si jistě pamatujete z minulého roku. Např. Andrea bude mluvit o agilním týmu, Gaetano o transformaci klasické hierarchicky řízené firmy na agilní. Někteří si možná vzpomenete na předloňskou agilní sekci WebExpa, kde byl jedním z nejlépe hodnocených speakerů David Hussman s jeho Dude’s Law. Letos na Agile Prague bude mluvit o tom, že spousta lidí aplikuje jen agilní názvy, zaštiťuje se s nimi bez hlubšího pochopení a čeká, že budou fungovat.

Vzhledem k tomu, že dva dny plné přednášek jsou opravdu náročné, i letos bude možnost si hrát. První den to bude simulace Scrumu v prostředí více týmů. Bude to určitě legrace, ostatně kdy jste naposled stavěli letadla z papíru. Druhý den bude nová Lego hra od Thorstena, ti co se loni zúčastnili, ji jistě doporučí a určitě si hru ani letos nenechají ujít.

Čím bude tento rok jiný? Snažili jsme se program udělat pestřejší a zapojit i vývojáře a testery. A to nejen teoreticky. Zmíním v tomto kontextu Johannese, který kromě dvou technicky orientovaných přednášek má i třetí den konference workshop Coding Dojo. Dále Ola, který vám ukáže jak naložit s velkým množstvím legacy kódu. Danko bude mluvit o rolích managera, testera a vývojáře v agilním světě, a Kevlin o tom jak dělat kvalitní software.

Další zajímavou praktickou ukázkou je simulace, jak funguje motivace od Joakima, kterého si možná také pamatujete z loňska. Určitě se ani takhle pozdě odpoledne nebudete nudit.

Dva z nejuznávanějších světových odborníků budou třetí den (tedy 5.9.) dělat specializované workshopy. První je zaměřený na komunikaci se zákazníky který vede Linda Rising a druhy primo pro vývojáře a testery od již zmíněného Johannesse Broadwella. Je to unikátní možnost, která se příště již nemusí opakovat. Musím říct, že letos se nám překvapivě podařilo získat skvělé experty z celého světa kteří mají za sebou mnoho zkušeností od malých projektů až po velké státní zakázky. Řekla bych, že získat takové lidi jako máme letos, je spíše výjimečné. Například Linda příliš do Evropy necestuje, v tomto případě nám pomohlo to že se vždycky chtěla podívat do Prahy… A podobné to bylo i s mnoha dalšími přednášejícími.

Jaká další témata se na konferenci objeví?
Tony bude mluvit o tom, jak vypadá agile ve velkých korporacích, Pat o tom jak scrumem řídit velké státní zakázky. Chris a Olav dokonce kreslí agilní komiks na téma, které představí v keynote – Real Options.

Na závěr mě ještě napadá Jurgen a jeho skvěle připravená přednáška Jak změnit svět. Na konferenci budeme mít několik jeho knih jako dárek pro vylosované účastníky. Pro ty, co by nebyli mezi šťastnými, nabídneme pár výtisků za zvýhodněnou cenu.

A je toho mnohem víc. Ostatně posuďte sami. 🙂

Na závěr – kdy kde co
Konference Agile Prague se koná 3-4. Září 2012, a i letos bude v konferenčním centru v Praze na Pakráci. Detailní program a další informace naleznete na stránkách konference agileprague.com.

Ještě jsem zapomněla dodat, že přednášky jsou všechny v angličtině, nepřekládáme je, a po oba dny si můžete vybírat ze dvou paralelních tracků, takže se určitě nebudete nudit.

Těším se na setkání na konferenci.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.