Global Scrum Gathering® Prague 2015

Tak máme za sebou Global Scrum Gathering, tentokrát dokonce v Praze. Jaké to bylo být chairem takové velké konference (přes 600 Agilních nadšenců z celého světa)? Upřímně, byla to zábava. Bylo příjemným překvapením pracovat s profi týmem, který se stará o logistiku, a věnovat se jen programu a účastníkům.  Takže suma sumárum, skvělé. Jsem moc ráda, že jsem dostala příležitost takovou akci pořádat a ovlivnit její průběh. S výsledkem jsem byla moc spokojená.

Co mě zaujalo? Kolik lidí mluvilo o tom, že nestačí Scrum na úrovni týmů ale, že je nutné se na organizaci dívat jako na systém. Že se organizace jako taková se musí změnit. A že Taylorismus je mrtvý, prostě se přežil. V době digitálních technologií a globalizace tento skvělý management styl z doby industriální revoluce prostě selhává.  A to je stále pro mnoho lidí těžké zjištění. Drží se toho, co kdysi fungovalo jak klíšťata. Jinými slovy dávno jednou na mrtvém koni. Jsou jako zombie (jak jistě víte, správný zombie neví o tom, že je mrtvý…). Je třeba si přiznat, že svět už není jen složitý, jako býval, ale je komplexní. Přináší překvapení. A na ty nelze reagovat procesem a standardizací. Ale nástroji jako System Thinking a Organization and Relationship Systems Coaching.

Global Scrum Gathering je opravdu unikátní akce. Jezdí na ní experti a profesionálové z celého světa. Škoda že tam nebylo moc Čechů, jen přibližně 15 účastníků. Doufala jsem, že i místní nadšenci si nenechají příležitost se taková akce zúčastnit. Důvodem malé lokální účasti je asi cena. A tak na závěr moje doporučení. Je to drahé – ale určitě to co dostanete, stojí za vynaložené peníze a čas. Takže rozhodně doporučuji některý z příštích Global Scrum Gatheringů.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.