Agile zdaleka není již jen doménou IT

Vše se mění, a i Agilní metody přecházejí do další fáze. Přestávají být jen výstřelkem IT, kde byly jejich kořeny a hledají nová uplatnění v nových odvětvích jako je hardware, sales, marketing, fungování organizace ale i v soukromém životě. Prostě se z nich stává mainstream. Samozřejmě adopce Agilních přístupů a Agilní kultury není až tak rychlá, jak by mohla být a je jedno zda v IT či mimo něj, ale pomalu nenajdete firmu, kde by o jistém stupni Agility alespoň neuvažovali. Proto asi není překvapením, že občas nastanou události, které se mohou na první pohled zdát docela překvapivé.

Nevím, nakolik tato informace proběhla u nás, ale konkrétně před několika dny oznámená akvizice společnosti SolutionsIQ nadnárodní konzultační firmou Accenture, vyvolala v mezinárodních Agilních komunitách docela překvapení a diskuze na téma „co to znamená“ a kam se ubírá Agile.

Tak můj dnešní blogpost bude taková krátká úvaha, kterou za danou fúzí vidím. Pro začátek, SolutionsIQ byla relativně známá americká společnost zaměřující se na Agilní transformace firem, pravidelný sponzor Globálních Scrum Gatheringů a všech větších a významných akcí Agilního světa. Byla to společnost, která aktivně pomáhala Agilní komunitě (jejich Agile-Amped podcasty jsou legendární včetně mého 🙂 ) a spousta známých Agilních Coachů a Certified Scrum Trainerů s nimi někdy spolupracovala. Accenture jako globální konzultační společnost asi každý zná, takže tu představovat nemusím.

Tento merge může vypadat na první pohled klasicky. O řád větší společnost kupuje menší firmu. To je samozřejmě pravda, ale z pohledu fungování a cílů a kultury, se jedná o společnosti zásadně odlišné. Kupující musí mít důvod do tohoto spojení jít. A tím je podle mne víra v Agilní kulturu a Agilní přístupy a jejich úspěšnost na trhu. Stále více firem je v nějaké podobě Agilní, aniž si to uvědomují včetně governmentu v USA. A to vyvolává požadavky na zkušené Agilní Coache, Scrum Mastery, Product Ownery, prostě lidi, kteří s Agilem praktické zkušenosti mají. I Accenture má své konzultanty (určitě alespoň v USA), kteří se zaměřují na Agile a jeho zavádění, ale nemá jich dostatek. Z tohoto pohledu je akvizice SolutionsIQ pro ně logickým krokem. Koupili si zkušenosti v top kvalitě a velikosti, ve které mohou trénovat jejich další lidi a tak rychle službu Agilní transformace škálovat. Mít dostatek zkušených lidí, kteří budou pomáhat s adopcí Agilu ve velkých firmách, tj. u klasických zákazníků Accentrue, je snem spousty menších Agilních firem. Accenture měl zákazníky, ale neměl dostatečnou znalost a zkušenost, a to byla jejich slabina. Jejich zákazníky zdaleka nejsou jen IT firmy, ale jsou to opravdu firmy celého spektra. A ty se teď budou v daleko větší míře stávat Agilními. A zdá se, že nové zakázky se jen hrnou.

Tato malá zpráva v podstatě znamená, že velcí hráči na konzultačním poli se vrhají na Agilní transformace a že věří v úspěch Agilního řízení. A že se nejedná již jen o IT, ale obecně o firemní řízení. Je to trend, který možná není jednoduché aplikovat, ale je nevyhnutelným krokem vedoucím k úspěchu firem v dnešním komplexním dynamicky se měnícím světě.

Ještě odoláváte? Přijďte se podívat na některý z našich kurzů, například jednu z novinek Certified Agile Leadership, kde se podíváme na to, jak takovou Agilní firmu budovat a jak vypadá role Agilního leadera.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.