Agilní Leader

Čím více jsou Agilní metody populární, tím více je skloňován termín Agilní Leader a Agilní Leadership. Jak se liší tradiční manager od Agilního leadera? Když jsem dávala dohromady nový kurz Certified Agile Leadershp (CAL), dala jsem dohromady kompetence, které by Agilní leader měl mít – Agile Leader Wheel.

Výborní Agilní Leadeři disponují čtyřmi základními kompetencemi – definovat vizi, motivovat, získávat zpětnou vazbu a implementovat změnu.

Schopnost formulovat vizi je motorem změny i motivace. Vize není nutně spojená s produktem a businessem, ale měla by být zaměřená i na organizaci jako takovou. Druhou kompetencí je schopnost motivovat a dodávat energii. Je to kompetence úzce spojená s vizí. Když máte dobrou vizi, motivuje sama o sobě. Agilní Leadership staví na takzvané vnitřní motivaci, na posílení autonomie jednotlivců a týmů. Třetí z kompetencí Agilního leadera je zpětná vazba. Zpětná vazba je pro Agilní organizaci součástí DNA. Umění získat zpětnou vazbu na úrovni systému jako takového je pro leadery kritické. Poslední je umění prosadit změnu. Dotáhnout to co chcete do konce. Změnit věci, lidi a jejich chování. Agilní leader se musí změnit na všech třech úrovních. První úkol je změnit sám sebe, svoje uvažování, hodnoty a chování, svůj styl práce. Druhý bod je změnit to, jak ovlivňuji lidi kolem sebe, jaké s nimi mám interakce, jak je dokážu nadchnout, aby se stali týmem a všichni táhli za jeden provaz. Třetím elementem je změna na úrovni systému, změna celé organizace.

Agile Leadership Wheel

Kromě již zmíněných kompetencí musí Agilní leader vědět, kdy je vhodnější se rozhodnout a kdy by měl rozhodnutí delegovat. Jak posílit spolupráci a jak ji udělat efektivní a smysluplnou. Jak zapojit ostatní, aby přicházeli s dobrými nápady a sami za jejich implementaci přebírali zodpovědnost. Současně se musí umět rozhodnout kdy být nezávislým facilitátorem a kdy coachem. Nemluvíme tu ani tak o coachingu jednotlivců, který samozřejmě také může být užitečný, ale o coachingu systému – tedy týmů a organizace jako celku. Výborní Agilní leadeři se Agilními leadery nenarodili, ale neustále hledají cesty jak se stát lepšími a jak výše zmíněné kompetence získat a posílit.

Agile Leadership Wheel je součástí mého kurzu Certified Agile Leadership (CAL) od Scrum Alliance který v současné době jako jediná nabízím v Čechách a na Slovensku. Přijďte a nechte se provést cestou Agilního Leadera. Slibuji, že to nebude nuda a že si odnesete spoustu praktických kroků co dál.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.