Chcete být s Agilem úspěšní?

Chcete být s Agilem úspěšní? Pak musíte začít u sebe. Můžete strávit hodiny čekáním na to, až firmu za vás změní někdo jiný, anebo ji začít měnit vy. Agile není o praktikách, ale o změně přístupu. Cílem není stát se Agilními, ale pomocí Agilu dosáhnout svého cíle. Je to jiná filosofie. A dokud vy sami nezačnete být opravdu Agilní, okolí se samo nezmění. Spousta organizací má úžasné lidi v týmech, kteří se snaží změnit svět a být Agilní. Spousta organizací má jednotlivce na té nejvyšší úrovni, kteří Agile chtějí aplikovat a podpoří v podstatě jakoukoli aktivitu která dává smysl. Ale spousta z nich čeká, až věci změní někdo jiný.

Nedávno jsem byla ve firmě jako Agile enterprise coach a poslední den své návštěvy jsem moderovala workshop na téma, které je nejvíce trápilo. V různých podobách si na to téma stěžovali všichni. Po hodině a půl jsme měli na stěně mapu z asi 40 lístečků a zároveň i odpověď na nejpalčivější otázku. Při následné retrospektivě jeden z účastníků poznamenal:

„To jsem mohl udělat už dávno, místo toho abych si stěžoval, že mi to chybí“

Proto dnes pomáhám leaderům, jak se sami stát Agilními, jaký styl leadershipu v Agilní organizaci podpoří a jak můžou oni sami pomoct vzniknout té pravé Agilní kultuře. Agilní mindset nejde přikázat. Musí se pomalu zalévat a nechat vyrůst. Někdy to jde hladce, jindy hůř. Jako když pěstujete na zahrádce jahody. Někdy uschnou, jindy přemrznou, příště nedáte pozor a sní je slimáci. Někdy Agile vzdáte, jindy se do toho vrhnete moc rychle a firma vám nestačí, jindy se změní management dříve, než se Agilní stanete.  Chce to cvik a zkušenosti. Můžete si najmout zahradníka na půl roku ať jahody vypěstuje, ale možná je lepší se o jahodách něco dozvědět a stát se tím, kdo je chodí zalévat.

Pro ty, co chtějí vědět, jak “zalévat“ je tady Certified Agile Leadership (CAL) workshop, který jako jediná v Čechách a na Slovensku nově nabízím. Nečekejte nudnou teorii. Nečekejte ani jednoduchý recept. Agile je komplexní změna, a tak to jediné co vám pomůže stát se opravdu Agilními a změnit firmu, managery, oddělení, a týmy je vlastní prožitek. Kurz je dvoudenním průvodcem přeměny na Agilního leadera, kde je pro každého prostor najít si svou vlastní cestu k leadershipu.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.