Komunikace v týmu – osmotická komunikace

Angličtina má pěkný výraz na vnímání komunikace na pozadí – Osmotic communication. Je to velmi efektivní způsob jak udržet všechny v obraze co se děje, a jak zajistit aby si vzájemně nabízeli radu bez formálního požadavku. Je to způsob, jak se informace šíří samy na pozadí a lidé si z nich zapamatují jen to co je pro ně důležité bez toho aniž by nad tím přemýšleli a informace analyzovali. Časté řešení – globální openspace zajistí maximálně to, že lidé přestanou vnímat co se kolem nich děje. Stanou se imunní k hluku kolem, neboť se jich většinou vůbec netýká.

Posaďte tým pokud možno do jedné místnosti. Nechte sedět vedle sebe lidi, co spolu pracují. Samozřejmě každý se nerad stěhuje jinam, všichni si už nějak zvykli tam, kde jsou. Ale žádným formálním meetingem nedocílíte efektu toho, že lidé spolu soustavně mluví a poslouchají, co se kolem nich odehrává. To co se děje kolem, se týká do jisté míry všech. A zeptat se nahlas „Nevíte někdo jak na to…?” je o mnoho jednodušší než obejít několik spolupracovníků sedících z historických důvodů kdoví kde ve firmě. Navíc často vám pomůže ten, od kterého byste to ani nečekali.

Jen tak že dáte lidi dohromady, se z nich opravdu stane tým.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.