Certifikace je mrtvá, nechte se certifikovat

A nebo taky ne. Hned v úvodu zopakuji svůj názor, že certifikace jsou jen drahý cár papíru. V případě Agilních certifikací hodně drahý. Většina certifikací nezaručuje, že rozumíte Agilu ani Scrumu. A ke stejně dobrým kurzům se dostanete i za nižší cenu, bez certifikace. Ale ač to všichni vědí, stejně i tak je certifikace v mnoha firmách ceněná a vyžadovaná. Tak si pojďme udělat přehled Agilních certifikací.

Klasikou je Scrum Alliance a její CSM – Certified Scrum Master a CSPO – Certified Product Owner. Jsou to certifikace zaměřené na Scrum proces, zakončené velmi jednoduchým online testem. Ideálně byste měli mít se Scrum procesem již nějaké zkušenosti, jen tak si z kurzu odnesete hodně. Začátečník si odnese jen ten papír a to je dost škoda. Trváte-li tedy na certifikaci, chcete aplikovat čistý Scrum jako Scrum Master nebo Product Owner, je to asi ta pravá volba pro vás.

Další z certifikací, které jsou dnes na trhu k dispozici je certifikace ICAgile. Je to certifikace zaměřená nejen na Scrum proces, ale primárně na pochopení Agilního mindsetu. V Čechách je dostupná od začátku letošního roku, v zahraničí je ale hodně známá a oblíbená. V rámci kurzu se probírají různé Agilní přístupy a praktiky. ICAgile Certified Professional je kurz zaměřený prakticky, tak aby účastníci získané zkušenosti mohli hned aplikovat v kontextu své firmy. Je také cenově dostupnější. ICAgile dále nabízí další kurzy pro pokročilé na základě této certifikace. Když už nějakou certifikaci chcete, doporučuji certifikaci právě od ICAgile.

No a pro úplnost ještě je tu hodně formální a z mého pohledu až “neagilní“ Scrum.org a ještě tradičnější PMI. Jestli nějaké certifikace nedoporučuji, tak to jsou právě tyto. Ale je to samozřejmě věc názoru.

Takže ještě jednou, zapomeňte na certifikace, o nic agilnější s nimi nebudete. Ale když už nějaký ten certifikát získáte, snažte se vybrat takový kurz, který vám přinese co nejvíce. Nemá smysl certifikací začínat. Certifikaci si nechte až jako třešničku na dortu, jako ocenění vaší dobré práce v Agilním nebo Scrum týmu.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.