Co má ScrumMaster umět

Čas od času se nějaká firma zeptá, co by měl ScrumMaster umět a jaký by měl být, aby mohli sepsat pozici ScrumMastera.

Nadšení a zájem

Na prvním místě je určitě nadšení a zájem o Agilní metody a Scrum (navštěvuje konference, sleduje blogy a webináře, zapojuje se do lokální Agilní komunity napr. Agilni Asociace). Agile je změna mindsetu. Agile se nedá jen tak dělat, Agilní musíte být.

Znalosti

Znalosti by měl mít na úrovni na úrovni certifikací CSM – Certified ScrumMaster, případně CSPO – Certified Scrum Product Owner jako doplněk pro coaching Product Ownera.

Zkušenost ze Scrum prostředí. Dobrý ScrumMaster by měl zažít pravý Scrum, zkušenosti ověřené certifikací A-CSM – Advanced Certified ScrumMaster, nebo v lepším případě CSP-SM – Certified Scrum Professional – ScrumMaster, případně jednou z expert level certifikací  Certified Agile Coach (CTC – Certified Team Coach, CEC – Certified Enterprise Coach).

Alespoň základy (a plánuje se rozvíjet v daných oblastech): 

  • coaching
  • facilitace

Alespoň jedna z následujících domén (a plánuje se rozvíjet v ostatních oblastech): 

  • change management
  • leadership (servant leadership & ‘we‘ culture)
  • schopnost stavět dobře fungující týmy, odstraňovat konflikty
  • učí, vysvětluje
  • root cause analysis aby dokázal efektivně pomoci s odstraňováním překážek

Solidní přehled o následujících oblastech: 

Agile, Scrum, Kanban, Lean, Agile organization and culture, Agile Product Ownership, Extreme Programming, System thinking, Scaling (např. LeSS)

Vlastnosti:

Empatie, schopnost naslouchat, pomáhat ostatním, neustále hledat nové myšlenky a zlepšení, a posouvat tým.

 

Není to žádná věda, že? 🙂

 

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.


 

2 thoughts on “Co má ScrumMaster umět”

Comments are closed.