Od koho a jaká Scrum certifikace má opravdu hodnotu

Za autora Scrumu je považován Ken Schwaber a Jeff Sutherland. První veřejné školení Scrumu ale nakonec prý realizoval Ken Schwaber společně s Mikem Cohnem. Ono to možná nakonec není až tak důležité, kdo byl a nebyl první, důležité je, že všichni tito zakladatelé Scrumu a dnes vlastně Scrum legendy se v té době sdružili pod křídla Scrum Alliance, kterou založili v roce 2002 (zakladatelé byli Ken Schwaber, Mike Cohn a Esther Derby). Tím se vlastně Scrum Alliance stala první certifikační autoritou, která vydávala Scrum certifikace. Vznik certifikací nepřímo zapříčinila firma Xerox, která potřebovala své zaměstnance nejen proškolit ale i ocertifikovat – tak vzniklo CSM – Certified ScrumMaster.

Postupem času se cesty Kena a ostatních z původní Scrum komumity rozešly, Ken Schwaber si založil Scrum.org a Scrum Alliance pokračovala dál v započaté cestě. Obě tyto společnosti vydávají certifikace na Scrum proces, ale postupem času se jejich přístup k certifikacím diametrálně rozešel. Výsledkem je, že Scrum Alliance se drží původního myšlenky, jak certifikace udělovat a jak držet jejich kvalitu a vydává certifikace, které dnes mají na trhu opravdovou hodnotu. Díky tomu také jejich počet prudce roste a i pozice Scrum Alliance na světovém trhu. Je skvělé, že aktivní součástí Scrum Alliance je dodnes Jeff Sutherland, jeden ze spoluautorů Scrumu. Tím je zabezpečena kontinuita, aktuálnost, ale také kvalita. Ostatně podívejte se na poslední aktualizaci Scrum Guidu – je z roku 2016 a stojí za ním Jeff Sutherland (Scrum Alliance) a Ken Schwaber (Scrum.org).

Nikdo neříká, že nemůžete Scrum umět bez certifikace či certifikace je zlatý grál. Samozřejmě není. Ale pokud o certifikaci opravdu uvažujete, tak si dobře rozmyslete, od koho certifikace je. Díky popularitě Scrumu různá uskupení tvářící se jako certifikační autority tuší zisk snadných peněz – vždyť stačí test za pár dolarů a certifikace je vaše. Ale v tomto případě má tak cenu papíru, na kterém je vytištěna. Ostatně takový papír s nápisem Certifikace si můžete vyrobit i sami ve Wordu a bude mít úplně stejnou hodnotu. A je smutné, že do této skupiny se před lety přidal i Scrum.org, když umožnili certifikaci jen za test, čímž sami popřeli cestu, po které po založení šli a zcela opustili tlak na kvalitu a jméno certifikace. Když už ale do nějaké certifikace investujete, vždy je dobré mít certifikaci od někoho, kdo je pod Scrumem opravdu podepsaný, rozumí mu, a jehož certifikace má opravdu světově uznávanou platnost – a zde je aktuálně jen 1 možnost: certifikace od Scrum Alliance.

Scrum Alliance jako první certifikační autorita má díky své dlouhé historii celosvětově rozhodně větší impact a vlastnictví certifikace od Scrum Alliance je rozhodně výborná volba. Navíc v ČR a na Slovensku školení s certifikacemi od Scrum Alliance dlouhodobě a úspěšně pořádá několik společností a tyto certifikace jsou i na našem trhu velmi dobře známé a uznávané. Školení mohou vést pouze certifikovaní trenéři, kteří musí splnit opravdu náročné podmínky. Získání licence Certified Scrum Trainer není vůbec snadné a certifikační proces trvá rok a déle a zdaleka ne každý v něm uspěje. Díky tomu je laťka na kvalitu školení nastavena opravdu vysoko, čímž se drží i vysoký standard certifikací.

K získání je několik certifikací, ať nejoblíbenější CSM – Certified ScrumMaster, pro produkťáka CSPO – Certified Scrum Product Owner, či developerská CSD – Certified Scrum Developer či relativní novinka pro managery a leadery organizací CAL1 – Certified Agile Leadership I a následný program CAL2 – Certified Agile Leaderhip II. Jako další level je tu Advanced level, tj. A-CSM a A-CSPO po kterém následuje level professional CSP – Certified Scrum Professional kde držitelé musí prokázat praktickou zkušenost se Scrumem. I tento professional level se dnes dělí na dvě možnosti podle role, tj. CSP-SM a CSP-PO. A následně CTC – Certified Team Coach a CEC – Certified Entrprise Coach kteří spolu s CST – Certified Scrum Trainer jsou těmi pravými pomocníky s Agilní transformací.

Jinak pro představu ScrumAlliance je založená jako non-profit organizace, která se snaží investovat do Agilní a Scrum komunity. Pořádá pravidelně každý rok tři globální Scrum Gatheringy (Evropa, USA, Asie), a spoustu regionálních Gatheringů, coach campů, sponzoruje menší konference, podporuje lokální komunity. Mezi trenéry jsou opravdové legendy, ať už zmiňovaní Jeff Sutherland a JJ Sutherland, Mike Cohn, autoři LeSSu (Large Scale Scrum) Craig Larman a Bass Vodde, Maria Matarelli, která posouvá Agile a Scrum za hranice SW vývoje a zaměřuje se na Agilní marketing, Joe Justice, který je expert na Scrum v HW oblasti, Hendrik Kniberg známý ze Spotify, Roman Pichler, evropská legenda produktového vývoje, a tak bychom mohli pokračovat.

Pokud o certifikaci na Scrum uvažujete, dobře zvažte, jakou certifikaci si vyberete. Rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale pokud mohu něco doporučit, vyhněte se tradičním certifikačním agenturám, které certifikují Waterfall – ti Scrumu nerozumí a jejich certifikace v Agilním světě nemá hodnotu. Vyhněte se různým Indickým agenturám s krásnou fotkou sídla v USA. Vyhněte se agenturám, které nabízí certifikaci za test. Agile = Mindset, a to se testem nedá ověřit. A lidé, co se v Agilním světě pohybují, to dobře vědí, a tak tyto certifikáty nemají větší hodnotu než již ten zmíněný kus papíru, co si ve Wordu napíšete sami. Přeji dobrý výběr.

Update: 2019.

Disclaimer: Jsem Certified Scrum Trainer od Scrum Alliance, takže můžete říct, že jsem „zaujatá“. Ale já opravdu věřím, že školeni s certifikacemi od Scrum Alliance vedené jejich certifikovanými trenéry jsou nejlepší a mají na trhu největší hodnotu. Proto neškolím certifikační Scrum školení pro jiná uskupení. Dostávala jsem na toto téma v poslední době opravdu hodně dotazů, doufám že na ně tento blog-post odpověděl.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.