Pět nejčastějších chyb Agilní a Scrum transformace

ScrumMaster řeší překážky, přece k tomu tady je. A když ne interní, tak alespoň externí. Kdo jiný by to přeci dělal, no ne? Vždyť jinak by tým nebyl efektivní.

ScrumMaster pomáhá týmu, aby si překážky odstranili sami. Facilituje diskuse, vysvětluje, coachuje a pozoruje. ScrumMaster State of Mind model je dobrým nástrojem jak na to.

Product Owner nemá být na retrospektivě. Moc by viděl, jak to děláme, a hlavně, moc by nám říkal, jak to máme dělat.

Product Owner je součástí Scrum týmů, jak jinak chceme takový tým postavit, když společně nepřemýšlíme, jak zlepšit spolupráci. Product Owner i Development tým mají jeden cíl. Dodat hodnotu zákazníkovi. Společně na tom pracují, pomáhají si a společně hledají kde se zlepšit.

Velocity a Story Pointy jsou hlavní metrikou dobré implementace Agilu. Velocity musí růst. Podle toho poznáme, že se zlepšujeme.

Agile a Scrum dávají důraz na dodání hodnoty. Story Pointy ale odhadují effort, komplexitu a risk. A to nemá s hodnotou nic společného. Určitě si umíte představit jednoduchou funkcionalitu, která přinese velkou hodnotu, a hodně komplikovanou věc, která bude mít hodnotu stejnou.

ScrumMaster by měl za tým řešit problémy. A protože to není práce na full-time, tak může být současně i členem týmu.

Cíl ScrumMastera je pomoci týmu se stát skvělým týmem. Takzvaně high-performing. Být self-organized. Nezávislý na ScrumMasterovi. Neustále hledat lepší možnosti, jak bychom mohli pracovat.

Naimplementujeme Agile a Scrum a je to. Odškrtáme pár praktik a jsme s Agilní transformací hotovi.

Agilní transformace je cesta. Cesta, kterou se učíte a neustále hledáte jiné praktiky, jak být lepší. Nikdy nebudete hotovi. Dělat Agilní praktiky nestačí. Musíte být Agilní a neustále hledat, jak se zlepšit. Vítat změny. Je to stav mysli, filosofie. Pokaždé, když dosáhnete svého cíle, který jste si na této cestě definovali, pokaždé se vám otevře obzor a vy uvidíte další nový svět kam se posunout dál.

 

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.