Co mi přineslo WebExpo 2010 – část 5

Paul se věnoval tomu, jak prodávat Agile. Je dobré si uvědomit, jak se cítí project manager, jak obchodník a jak zákazník? Co jsou jejich cíle? Co potřebují a proč? Např. u Waterfallu se projektový manager cítí přinejmenším do poloviny projektu skvěle. Ano, na začátku stálo hodně úsilí vše rozmyslet a rozplánovat. Ale teď už jedeme podle plánu. A skvěle to jde. A i kdyby, na konci projektu je ohromný buffer – víte, jak se jmenuje? Testování. Vše je přeci dobře vymyšleno, programátoři píší dobrý kód, tak k čemu by nám u takto dobrého kódu vlastně to testování bylo? V nejhorším se koupí na sobotu pizza a uděláme velký testovací den. A na konci projektu? Uff, to jsme rádi, že je to za námi… Hlavně žádná reflexe, už na to nechceme ani pomyslet. Tohle všechno agilní metody mění.

Chcete-li být úspěšní ve vysvětlování agilních metod, naslouchejte zákazníkovi, ukažte, že rozumíte jeho problémům a potřebám a že jsou pro Vás opravdu důležité. Dokažte jim, že víte co je pro ně důležité. Většina zákazníků bude ráda s někým takovým spolupracovat.

Co se týče kontraktu, stačí vám jedna stránka. Co je na ní obsahově? Definované dvě smluvní strany a cena za dodávané služby. V několika velmi stručných větách ošetřuje kvalitu a podmínky kontraktu, vlastnictví a případné změny kontraktu. Je to hodně inspirativní. Zvláště pracujete-li pro velké korporace či znáte jejich smlouvy.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.