GoogleDocs, Backlog a Burndown Graf

O tom k čemu využít Burndown graf už jsme psala v minulém příspěvku. Template pro Microsoft Excel je k dispozici také. Nicméně takový Excel se špatně sdílí mezi distribuovanými týmy. Jednou z možností je použití nějakého komplexního online systému, ale to s sebou obvykle nese další výdaje na licence a často i omezení Vašeho procesu.

Dobrým řešením je použít GoogleDocs. Tady je jako public příklad, jak by mohl Burndown vypadat (http://spreadsheets.google.com/ccc?key=p8oML5C9M–uwofmhl1npew).

První list obsahuje Produkt Backlog. Každý Sprint se zaloguje kolik bodů se udělalo, a kolik ještě zbývá.

Tyto hodnoty je následně nutné přenést do oranžově orámované části. Zbytek už se dopočítá automaticky.

Velocity Graf je prvním ze série grafů. Červená oblast zobrazuje počet bodů, které by tým měl stihnout za jeden dané Sprinty. Modrá křivka odpovídá aktuálním výsledkům.

Dalším grafem je tradiční Burndown Graf, který modře zobrazuje, kolik bodů ještě zbývá, oranžově kolik se již dokončilo a červeně případné změny bodového hodnocení (viz řádky 10, 11 v Backlogu).

Poslední graf zobrazuje Burndown z pohledu očekávaného dokončení projektu. Modrá křivka zobrazuje aktuální počet bodů, co zbývá dokončit, červená je potom projekcí ukončení projektu. Obecně se dá říct, že pokud je modrá a červená křivka uvnitř oranžové a zelené oblasti, očekávaný konec projektu je stále v rámci projekt bufferu a vše je v pořádku.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.


 

6 thoughts on “GoogleDocs, Backlog a Burndown Graf”

  1. Ahoj, díky za pěkný článek. Také jsem si v google docs začal tvořit svůj SCRUM systémek a možná z Tvého něco použiju.

    Chtěl jsem se zeptat. Myslel jsem, že pomocí bodů se bodujou USer Stories ale tasky už se ohodnocují hodinami a tedy se i zaznamenává každý den počet zbývajících hodin každého tasku.

    Vidím tam také, že tasky ti trvají přes několik sprintů. Taky jsem myslel, že tasky už mají být hodně konkrétní úkoly, kterých by se mělo stihnout několik v jednom sprintu.

    Je to asi otázka granularity.

    Pro sebe jsem si tu granilaritu zatím nastavil takto např.:

    User Story: Umožnit lidem registrovat se na webu.

    Tasky:
    – založení účtu
    – přihlášení/odhlášení
    – zapomenuté heslo

    Přičemž podle http://www.agile-software-development.com/2007/10/how-to-implement-scrum-in-10-easy-steps_11.html by se každý task měl skládat z celého cyklu: Design, Development, Unit Testing, System Testing, UAT (User Acceptance Testing), Documentation atd.

    A ještě jedna věc.
    Používáte nějaké jedinečné identifikátory user stories a tasků? Přijde mi to jako dobrý nápad než jen slovní popis, který je dlouhý, může se měnit a při komunikaci nemusí být jednoznačný.

    V mojem případě by to bylo něco jako:
    US1.REG nebo možná UC1.REG (z Use Case)
    a pak:
    T1.REG.CRE
    T2.REG.LOG
    T3.REG.FRG

  2. Ahoj,
    Co se týká Story a jednotlivých úloh, je to asi věcí názoru. Já chápu Story jako hi-level oblasti, která se pak následně rozpadá na podčásti – jednotlivé úlohy. Je to všechno věcí škálovatelnosti. Cokoliv jde rozdělit na menší celky a ty by měly být obecně tak velké, aby se stihly za Sprint dokončit. Myslím, že na toto téma, a téma jejich dělení, mám jeden z dřívějších příspěvků.
    Časové ohodnocení jsme zrušili jako zcela zbytečné. Body stačí. Lépe se tak ohodnocuje, a díky burndownu pořád víme, jak na tom jsme a kdy budeme hotovi. Ostatně dá se to na čas všechno kdykoliv přepočítat. Ale pro interní práci týmu je čas spíše zavádějící. Bod jako jednotka náročnosti je jednodušeji uchopitelná.
    Identifikátory úloh jistě pomůžou. My používáme na úlohy Mantis, takže ke každé úloze existuje číslo. Při komplexnějších projektech se může hodit i v Excelu, při jednodušších není třeba.
    Myslím, že dotaz byl dobrým námětem na další příspěvek, abych udělala nějaké shrnutí. Zamyslím se nad tím. Jinak se klidně ozvi a můžeme o tom popovídat.

  3. jen krátký komentář ke sdílení Office souborů — docela elegantně lze pracovat v Office Workspace, které fungují pod Live.com účtem. Nabízí docela slušné možnosti (vytvoření workgroup, kalendáře, úkoly atp.) pro týmové projekty. a vše je zadarmo 😉

  4. Ahoj Zuzko,

    zajimave cteni, jsi sikulka a vidim, ze se mam od Tebe hoodne co ucit! 🙂

    Ahoj, Martin

  5. Hi Zuzi,

    Very interesting reading. You certainly made my business life much easier with this story! 😉

    Bye!
    Jeroen

Comments are closed.