Kanban nebo Scrum

Na letošní Agile Prague konferenci se vyrojilo mnoho CaseStudies na téma Kanban nebo Scrum. A protože konference bude až v září (nečekejte s registrací příliš dlouho, protože máme skoro vyprodáno) tak nevím, o čem budou jednotliví speakeři mluvit. Ale inspirovalo mě to k napsání toho, co vidím v rámci Agilního Coachingu a workshopů až příliš často. Dalo by se to shrnout větou Scrum nás moc nutí se měnit, stát se Agilními nejen jako tým, ale jako celá organizace. A to je moc práce, tak radši přejdeme na Kanban. Tam není tolik pravidel, nemusíme vytvořit žádné další role, a vlastně můžeme dělat to, co do teď a i přesto být Agilní. Odškrtnuto a bez práce. Kanban má totiž hrozně blízko k metodice jen s jedním pravidlem: Dělat všechno dobře. Je to dobrá metodika, stejně jako Kanban, ale většina firem ji nezvládne naimplementovat. Kanban sám o sobě je obsažen v DNA Scrumu. Scrum vznikal až po něm, takže veškeré Kanban principy zakomponoval do svého jádra fungování. Ostatně ani to, že ve Scrumu nemůžete dělat Continuous Delivery, neobstojí. Stačí přeci rozšířit Definition of Done tak, aby obsahovala i nasazení na produkci a tým pak nasazuje v průběhu Sprintu tak, jak jednotlivé UserStory dokončuje. Jestli když už jste tak daleko, že máte funkční cross-functional týmy, které nasazují v průběhu Sprintu na produkci, potřebujete Scrum je těžko říct.  Možná ne, protože máte Agilní mindset a kulturu už dávno tak v kostech, že i doporučení ‘dělejte všechno dobře‘ vyústí v Agilní firmu. Na druhou stranu, v takových firmách kde Scrum zvládli, pomáhá jim, se ho nezbavují jen proto, že jim něco nejde nebo že našli nové jméno.

Samozřejmě existují prostředí, kde je Kanban vhodnější než Scrum. Ale rozhodně to nejsou produktové firmy, ani když dělají hodně maintanance nebo mají prostředí, kde se stakeholdeři nechtějí domluvit, co mají týmy dělat a proč, a neustále se mění priority. Agile nikdy neměl být chaos.

K Agilnímu mindsetu samozřejmě nevede jen Scrum, ale i Kanban a třeba XP. Jen čistě z mé zkušenosti úspěšnost Scrumu na cestě k Agilnímu mindsetu je výrazně vyšší než úspěšnost Kanbanu. Vede tam i cesta přes doporučení ‘dělejte všechno dobře‘. Ale ta je ještě o řád méně úspěšná.

Jsem zvědavá co case-studies na Agile Prague Conference přinesou do diskuse k této tématice. A budu ráda, když se dozvím něco nového a zajímavého na téma proč by se mohlo vyplatit jít od Scrumu ke Kanbanu.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.


 

2 thoughts on “Kanban nebo Scrum”

  1. Kanban (pokud se bavime o Kanban method od Davida Andersona) vznikl urcite pozdeji nez Scrum. Tusim kolem roku 2006. Ale to neni podstatne. Kolem Kanbanu panuje spousta mytu a Tvuj clanek tomu moc nepomohl 🙂
    Kanban a Scrum si nekonkuruji, protoze je to neco jineho. Metoda Kanban se da aplikovat na jakykoliv proces, treba i na Scrum. Kanban ma pravidla, resp. spis principy, ktere jsou velmi konkretni. Z me neznameho duvodu je vetsina lidi nezna a nebo nechce znat. Nektere jsou konkretnejsi nez pravidla vanilla scrumu (Ono to co se prezentuje jako Scrum je casto uz ohnuta verze dle konkretniho lektora, coz nerikam, ze je spatne, ale je to tak)
    Casto se setkavam s nazorem typu “nemohli jsme se vejit do sprintu tak jsme presli na Kanban”, coz je kravina na ntou.
    Asi se budu muset priste na agile prague prihlasit a alespon nejake myty rozmetat 🙂

  2. Ani ne, ja mela na mysli Kanban z Japonska potazmo v modernim svete z Toyoty.

    Oni si nekontruji. Protoze Scrum Kanban principy adoptoval/absorboval.

    Ja jsem reagovala na to co vidim casto kolem. Coz je presne jak pises v poslednim odstavci – blbos. Ale bohuzel, obvykla blbost.

Comments are closed.