Retrospektiva – kolečko

Jednou z nejdůležitějších agilních praktik je retrospektiva. Cílem je zapojit tým do rozhodování o procesu, nechat je vyjádřit svůj názor, ale hlavně poslouchat se navzájem a pochopit, že ne každý se dívá na věc stejně. Retrospektivou se učíme a uvědomujeme si, co jsme dělali dobře a co ne. Ideální frekvence je po každém sprintu, aby se problémy zbytečně neprohlubovaly a tým měl pravidelnou a častou možnost zhodnotit, jak sprint probíhal z pohledu každého člena.

Jak retrospektiva vypadá? Možností je několik, ale začneme tou nejjednodušší. Tou je takzvané kolečko kdy všichni členové týmu odpoví na dvě základní otázky:

  • Co se mi líbilo, co co jsme dělali dobře a chtěli bychom v tom pokračovat
  • Co se mi nelíbilo a chtěli bychom to změnit

Nezapomeňte, že retrospektiva je o pocitech, jak jsem to viděl já, co jsem si myslel, jak jsem se cítil. Pocit je osobní, neklade si nároky na to být universální pravdou.

V dobře fungujícím týmu se vám může lehce stát, že nikdo v týmu nemá pocit žádných problémů a že tým subjektivně funguje dobře. Potom se popsaný framework rozšiřuje o další oblast:

  • Co by se mohlo vylepšit nebo zefektivnit

Ideální tým ani proces neexistuje, vždy se dá něco najít, jen je to občas těžké si uvědomit.

Začnete-li s retrospektivou, tým začne přemýšlet o věcech jinak, jednotlivý členové budou mít pocit, že má smysl promluvit a zapojit se. Přestanou být pasivními členy čekajícími na úkoly. A jste zase o krůček blíže k vysněnému ‘self-organized‘ týmu.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.


 

2 thoughts on “Retrospektiva – kolečko”

  1. Dobrý den,
    na úvod – potěšilo mne, že jsem konečně objevil na českém webu někoho, kdo se, zdá se, systematicky věnuje agilnímu přístupu ve vývoji sw. Již několik let se snažím prosazovat ve firmě, kde pracuji, některé myšlenky vycházející z těchto metodik – něco se daří, něco méně. Obecně bych řekl, že není jednoduché nadchnout lidi pro to, abychom se pokusili společně něco změnit. (Technické novinky zajímají většinu, ale jak dělat projekty efektivněji, už takovým hitem není.)

    S tím souvisí i má otázka/komentář k tématu restrospektiv: Zkoušeli jsme je dělat na jednom projektu, nepodařilo se však přesvědčit lidi, že to k něčemu je (a že není lepší věnovat čas “pořádné” práci). Jakou máte v tomto ohledu zkušenost Vy ? Možná to trochu souviselo s tím, že projekt probíhal v klidu, nebyly žádné zásadní problémy, takže, dá se říci, nebylo moc co řešit. Kolegové asi měli pocit, že totéž si řekneme na běžné pracovní schůzce a není třeba kvůli tomu svolávat speciální setkání. Často mne také napadá, jak moc souvisí způsob použití agilních metod s “národní mentalitou”. Mám dojem, že v jiných zemích (USA, GB, …) se tyto věci snáž prosazují, protože lidé se tam v průměru zdají být “nadšenější” z toho něco společně řešit, někam se posunout – alespoň takový jsem měl pocit, když jsem se dvakrát zúčastnil konference QCon v Londýně. Máte na toto nějaký názor ?

  2. Zdravim,
    CO se tyce retrospektiv, je to asi nejcastejsi namitka. Tu musite prekonat by default 😉 Kdyz jsem tuto praxi zacala zavadet ve firme, narazila jsem na “idealni tym”, ktery nemel zadne problemy a nic nebylo vhodne ke zlepseni. Ptali se, proc tedy maji retro delat… Je to aso hodne o tom, jak to umite prodat, jak jim dokazete vizualizovat uspech. V tomto tymu pomohla vizualizace uspechu retra u jinych tymu – z abstraktniho meetingu se stalo cosi predstavitelneho. Dalsim krokem byla zmena formatu retra, o tom se teprve chystam napsat dalsi prospevek. Stalo se to zabavym spestrenim a nakonec jsme i na nejake veci narazili. V posledni rade pomohl cas, kdy se tym rozsiril a najednou uz nefungoval tak idealne a potreba retra byla naprosto jasna.
    Obcas se Vam nemusi podarit retro napoprve, ale vetsinou je to hodne o facilitatorovi, ktery to tymu ‘proda’. Zkuste si na zavedeni retra vzit externiho konzultanta. Nekoho kdo s tim ma zkusenosti. To casto pomuze.

    Zuzi

Comments are closed.