Scrum Eventy: Sprint Review

Sprint Review je klíčovým prvkem Scrumu. Probíhá na konci každého Sprintu, aby Scrum tým zjistil, jestli jde správným směrem. Nutnou podmínkou úspěchu je dodávat hodnotu, ne jen nahodilé technické tásky.

Cíl: Získat zpětnou vazbu od zákazníků, případně interních stakeholderů.

Délka: Podle počtu týmů a zákazníků bude Sprint Review trvat něco mezi 15 min a dvěmi hodinami (pro produkty dodávané více týmy).

Jak: Hlavní je si uvědomit, že cílem Sprint Review není akceptace, ale zpětná vazba od zákazníků.

  • Sprint Review není prezentace pro Product Ownera, ten je součástí Scrum týmu a na Sprint Review společně s Developery ukazují hodnotu zákazníkům.
  • Členové týmu prezentují zákazníkům hodnotu, kterou dodali, nikoliv technické řešení. Zákazníci dávají týmu zpětnou vazbu.
  • Na zpětnou vazbu není třeba nijak reagovat, jen ji pochopit. Co s danou funkcionalitou uděláme je součástí Backlog Refinementu.
  • Je vhodné, aby Product Owner neprezentoval, ale byl dobrým posluchačem a zaměřil se na získání zpětné vazby.
  • Sprint Review není o prezentaci, ale o zpětné vazbě. Často tedy místo ukazování funkcionality necháte zákazníky produkt používat a díváte se, jak s produktem pracují.
  • Na Sprint Review musíte pozvat ty stakeholdery a zákazníky kteří vám na danou funkcionalitu mohou dát relevantní zpětnou vazbu.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.