Jak se liší Agilní a Lean přístupy od klasických metod?

Našla jsem o tom krásny článek. Článek popisuje na jednoduchém příběhu ze života pacienta, jak funguje klasický proces, kde plánujeme věci tak abychom zajistili stoprocentní efektivitu zdrojů. A jak se takový proces liší, když se na celý proces se díváme z pohledu zákazníka a optimalizujeme ho tak, aby měl nejkratší průchod systémem. Zajímavé je, proč je to plánování zdrojů ve firmách tak oblíbené. A proč si spousta lidí myslí, že plánovat zdroje na několik měsíců až rok dopředu je efektivní. Jestli v takové firmě pracujete, ukažte jim tento příklad.

V Agilním světě jsme flexibilní. Plán můžeme kdykoli změnit. Necháváme tým aby si sám vybral a domluvil se, kdo na čem bude pracovat tak, aby zákazník dostal co nejrychleji, co potřebuje. Efektivita využití “zdrojů“ přijde sama. A ještě jedna změna je v agilním světě patrná. Nedíváme se na lidi jako na zdroje. Jsou to kreativní jedinci, co se jsou sami schopni rozhodnout a nést za svá rozhodnutí zodpovědnost.

Ostatně podívejte se a posiďte sami. Lean LEGO – The red brick cancer, Håkan Forss

Lean LEGO – The red brick cancer, Håkan Forss

Na závěr vám dám pár otázek. V které nemocnici byste se raději nechali léčit? Které nemocnici se blíží vaše firma?

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.


 

4 thoughts on “Jak se liší Agilní a Lean přístupy od klasických metod?”

  1. Zaujimavy clanok. Nezda sa mi uplne jednoduche, preniest takyto model myslenia do firmy, ktora nepracuje na projektoch. Pod projektom rozumiem jednu dodavku pre jedneho zakaznika, izolovaneho od ostatnych projektov vo firme. Co v pripade aj je projekt sucastou produktu a zmeny sposbene projektom maju zasadny vplyv na existujuci produkt, ktory je podstatnym celkom v procesoch firmy? Je mozne volne rozhodovat kto na com a kedy robi bez toho aby sa bral ohlad na okolie? Ako je mozne fungovat v takomto modeli?

  2. Pro Viliama: Projekt v produktu si nedokazi predstavit, stejne jako produkt soucasti procesu (snad jako vysledek procesu?). Zmenove pozadavky se daji do vyvoje produktu pridat a pri posouzeni vlivu na produkt, kdy zmeny jsou zasadni, lze zadat vyvoj nove verze produktu – cili projekt.
    Otazka do plena: Jak vidite srovnani roli architekta, key usera a product ownera?

Comments are closed.