Agile není další metoda řízení projektů

Agile není o nových praktikách, procesech ani nástrojích. Je to jiný způsob myšlení a přístupu k věcem. Být flexibilní, adaptivní. Pokud postoupíme na další úroveň, je to iterativní customer-centric, value-driven týmový přístup vhodný pro řešení komplexních problémů. Potřebujete mít odvahu dělat věci jinak, být otevřený a transparentní, spolupracovat, ale myslím, že to všechno už víte.

Implementace Agilu na úrovni projektů může být drobným krokem na vaší cestě k Agilu. Dává vám relativně omezený prostor pro experimenty, takže minimalizujete riziko toho, že se váš první pokus nepovede. Ale dříve či později, pokud chcete dosáhnout reálných business cílů, musíte posunout agilitu na úroveň produktů a organizace, kde se projekty stanou zbytečnými. Překvapení? Vraťme se tedy o krok zpět. V tradičním světě je projekt kontejnerem pro řízení celé dodávky a projektový manažer ten kdo projekt řídí. Ve Scrumu ale máme Product Backlog, který obsahuje, co je třeba udělat, a Product Ownera, který se postará o to, aby vše bylo dodáno dle priorit. A místo projektu máme jednoduše položku backlogu. Můžete jí nazvat Epic, ale žádný projekt na to není potřeba, práce z Backlogu se postupně dokončuje, Sprint po Sprintu.

Takže jako malý rychlý experiment je asi ok Agile aplikovat na konkrétní projekt, ale být agilní znamená mnohem víc. Čím více organizací rozumí agilitě, tím méně projektů a projektových manažerů ve firmách uvidíte. Možná se vám to nelíbí, můžete se se mnou hádat či rovnou bojovat s celým Agilem argumentací, že to je od začátku celé špatný nápad, který nikdy nemůže fungovat, anebo můžete naskočit do již jedoucího (agilního) vlaku, zůstat konkurenceschopní a udržet si relevantní práci, protože poptávka po projektových manažerech klesá. Pomalu ale jistě.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.