Co se stane s rolí Project Managerů?

Jak jsem psala minule, poptávka po projektových managerech je na ústupu. Už delší dobu. A bez ohledu na to, jak moc se to PMI snaží zakrýt různými akvizicemi, nebude trvat dlouho a role projektového manažera bude pryč. Stejně jako koňské povozy a vozka. Dnešní projekťáci ještě možná přežijí jako projekťáci do důchodu, ale těm co studují bych kariéru projekťáka neradila.

Ale když už máte tu smůlu a vaše organizace přejde na Agile a Scrum předtím, než jste stačili odejít do důchodu, máte v podstatě několik možností co dál:

–        Zapomenout na projekty, posunout se více k zákazníkovi, místo efektivity a dodávané funkcionality se zaměřit na maximalizaci business value, produkt jako celek, a stát se Product Ownerem,

–        Zapomenout na projekty, posunout se více k týmu a fungování organizace a stát se ScrumMasterem,

–        Zapomenout na projekty v klasickém slova smyslu a stát se stakeholderem, který pomáhá Product Ownerovi a týmu porozumět složité struktuře zákazníků a získat feedback.

První varianta se děje málokdy, protože vyžaduje velký nadhled a schopnost prioritizovat. Druhou variantu zkouší firmy nejčastěji, ale málokdy je taková změna úspěšná vzhledem k osobnosti většiny project managerů. Takže zbývá třetí varianta, vzdát se managementu týmu a pomáhat Product Ownerovi a týmu s tím, co je zrovna potřeba. Čím otevřenější jste změnám, tím snazší pro vás bude první nebo druhá varianta, protože Agile není jen další změna procesů, ale poměrně zásadní změna uvažování a fungování organizace.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.