Jak na performance metriky?

Jedním z častých problémů, na které firmy v průběhu Agilní transformace narážejí, je jak řešit performance metriky. Moje doporučení je zaměřit se více na soft ukazatele než tvrdé hard metriky. Mně se osvědčilo používat relativní coachingovou stupnici 1-10. Kde 1 je nic moc, 10 je super. Ideální je, když necháte lidi, ať se sami ohodnotí. Otázka, na kterou je dobré se zaměřit, je třeba co by se muselo stát, aby to bylo místo šesti sedm, nebo osm.

A protože každá metrika se dá ohnout tak, že přestane fungovat, ideální je metriky měnit. A když chcete jít ještě dál, zkuste umožnit zaměstnancům, ať si svoje metriky zvolí sami. Podpoříte tak jejich zapojení a zodpovědnost. Je to jistě zásadní změna, ale ve finále, proč to nezkusit. Nechte týmy, ať se domluví i na týmových metrikách. Jedním z pravidel je, že metriky mají sloužit ke zlepšení týmu, jednotlivců nebo procesů, mají něco měnit. Jinak nemají smysl. A právě proto musíte měřit pokaždé něco trochu jiného, často i protichůdné ukazatele. Jak na základě měření upravujete vaše procesy a praktiky, tak se potřeba jednotlivých ukazatelů také mění.

Na závěr zbývá dodat, že takové metriky a ukazatele je třeba často vyhodnocovat. Jinak ztrácejí smysl a jediným výsledkem může být demotivace zaměstnanců. Nechte systém transparentní, ale nemikromanagujte jednotlivá čísla. O zlepšení na základě volněji definovaných ukazatelů se pak postarají jednotlivci a týmy. Výsledek daleko předčí jakékoli shora definované KPIs. Těmi už nebudete muset ztrácet čas. Ale než o tom přesvědčíte vaše HR a management, je dobré si takový systém vyzkoušet a naměřit jeho přínosy. Jinak budete klasicky fungující organizaci přesvědčovat jen těžko.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.


 

2 thoughts on “Jak na performance metriky?”

  1. Dobry den 🙂

    podobnou metriku pouzivam u svych tymu – po kazdem standupu si udelujou znamky jako ve skole (1-5) za predchozi den. Kazdy clen tymu si udeli sam znamku. Snazil jsem se at tuto znamku chapou jako mix toho co si mysli o praci kterou odvedli a toho jak se v praci dany den citili. Myslim ze tyto veci docela uzce souvisi a kdyz ma vyvojar z daneho dne v praci dobrej pocit tak vetsinou je to videt i na jeho kodu a naopak. Kdyz jsem pak navazal znamky a nejake statistiky z nich napriklad na konkretni sprinty tak jsem v zapisech z Retra nebo Review dokazal najit velice zajimave informace ktere pomohli k odstraneni nekolika problemu a opet nas posunuli dal. Takze rozhodne souhlasim a doporucuju vsem. Zajimali by mne prave ale i nejake alternativy resp. zkusit prave nejakou novou metriku jelikoz tohle presne jak pisete v blogu zacina byt trosku stereotypni a myslim ze je cas na zmenu. Skvelej napad je zkusit at tuto myslenku vygeneruje tym ale co treba nejaka rada cim to vykopnout? 🙂 Dekuju

  2. A co se jich zkusit zeptat jak jim to vyhovuje, a jestli by nechteli zkusit neco noveho? Idealne chceme aby s temi napady chodil tym. Aby je to bavilo. A to se samozrejme netyka jen metrik. Kdyz to bude vzdy jen na Scrum Masterovi tak to neni ono 🙂

    prinejhorsim bych jim predhodila par napadu a konceptu, at se maji ceho odpichnout… Ale tak aktivita tam byt v dobrem tymu musi.

Comments are closed.