Jak na škálování Scrumu pro více týmů? Ideální je LeSS Large-Scale Scrum

Když zavádíte či ve firmě používáte Scrum, časem se dostanete do situace, kdy potřebujete aplikovat Scrum na něco většího, a nechat spolupracovat více týmů. Obecně to není nic složitého, ale abyste se v tom neztratili, je vhodné si trochu pomoct nějakým frameworkem. U menší produktové firmy je to pořád relativně snadné. Použijete Scrum ve větším, tedy Large-Scale Scrum (LeSS).

Large Scale Scrum - LeSS

LeSS je jednoduchý framework, který staví na principech Scrumu a dále je používá na více týmů. Tedy v kostce máte, jednoho Product Ownera, jeden Product Backlog, jeden produkt, který prezentujete zákazníkům, ale více týmů, kteří ho společně dodávají. Týmy jsou stejně jako v klasickém Scrumu stabilní, self-organized, a cross-functional – tedy každý tým dokáže vzít libovolnou položku z Backlogu a dokončit jí. Musí tedy mít všechny kompetence, které jsou potřeba aby mohli dodat end-to-end hodnotu zákazníkovi podle Definition of Done např. DB, backend, frontend, dokumentace, UX, architektura, automatické testy, uživatelská dokumentace apod.). Takhle jednoduchý koncept platí pro prostředí do osmi spolupracujících cross-functional týmů.

Product Backlog
Pokud jste velká korporace (banka, pojišťovna, nebo prostě jen velká IT firma či firma s velkým IT oddělením), principiálně je to stejné. Jen implementace je výrazně komplexnější a změna náročnější. V takovém případě už si nevystačíte s jednoduchým LeSS frameworkem, ale musíte použít takzvaný LeSS Huge – tedy Large-Scale Scrum pro obrovská prostředí. Pořád máte stabilní, self-organized, a cross-functional týmy, které společně dodávají jeden produkt. Je dobré si uvědomit že produkt není projekt. Projekt je jen jednou položkou Product Backlogu. Více si o tom můžete přečíst tady. Produkt je tedy daleko dlouhodobější a umožňuje postavit stabilnější týmové prostředí.

Large Scale Scrum - LeSS HugeLeSS Huge není až tak odlišný od klasického Large-Scale Scrumu. Co je ale v LeSS Huge složitější je struktura Product Backlogu. Zbytek zůstává stejný. Překvapivě jednoduché, že? Abychom si zachovali takzvaný tah na branku, stále chceme mít jednoho Product Ownera a jeden Backlog. To ale už není tak snadné, a tak vzniká podpůrná struktura takzvaných Area Product Ownerů, kteří pomáhají výše zmíněnému Product Ownerovi s prioritizací. Arey nejsou fixní, ale dynamicky se mění podle potřeb businessu – ostatně stále platí, že týmy jsou cross-functional, takže mohou vzít z Backlogu jakoukoli položku a naplánovat ji do Sprintu. Co neumí, učí se. Obvykle ale nemusí umět vše a věnují se nějaké oblasti (Area). Nezapomeňte ale, že oblast není komponenta a týmy dodávají vždy end-to-end funkcionalitu. Product Backlog je stále jeden, a tak máme pořád focus na ty pro firmu businessově nejdůležitější věci.

Je to jednoduché, a hlavně to funguje. Ale stejně jako Scrum, ani Large-Scale Scrum tedy LeSS není žádná zázračná pilulka. Aby zafungoval vyžaduje změnu myšlení, přístupu a mindsetu. Ale na to jste si v Agilním světě jistě zvykli. 🙂

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.