Pozvánka na WebExpo 2010

Ráda bych Vám doporučila Agilní sekci na letošním WebExpu, kterou po programové stránce organizuji. Jedná se o v českých podmínkách unikátní akci, kterou by si neměl nechat ujít nikdo, kdo se o agilní metody zajímá.

Konference WebExpo 2010 v září

Třetí ročník konference WebExpo přináší novou sekci zaměřenou na agilní metody. V posledních několika letech výhody agilního přístupu oceňuje čím dál více firem a začínají být často používané i v českých společnostech. Agilní metody se zaměřují na týmovou spolupráci, zavádí efektivní procesy a posilují kvalitu produktu. Agilní sekce WebExpa je vyjímečnou příležitostí dozvědět se více o agilních metodách a vytváří unikátní platformu pro sdílení zkušeností z firem, které agilní metody úspěšně používají, s agilními metodami začínají, či o agilních procesech teprve uvažují.

Během dvou dnů přednášek promluví deset zahraničních odborníků z praxe, přednášky budou zaměřeny jak pro začátečníky tak i pro pokročilé, budou zaměřené na konkrétní agilní praktiky používané vývojáři, testery a teamleadery, ale zhodnotí i význam agilních metod pro managery firem. Program doplňují i dvě panelové diskuze, které jsou výbornou příležitostí konfrontovat vaše zkušenosti s odborníky z českých i zahraničních společností.

Čtvrtek je tradičně vyhražen praktickým půldenním workshopům, kde si můžete vyzkoušet Theory of Constraints spolu s Pierluigi Pugliese, který tento workshop povede. Pierluigi začínal jako programátor v telco sektoru, postupně přešel do role teamleadera a dnes se primárně věnuje konzultacím v různých firmách, kde pomáhá se zaváděním agilních metod. Pierluigi je původem z Itálie a dnes žije v Německu. Kromě již zmíněného workshopu bude mít i přednášku na téma Soft Skill Essentials for Software Craftsmen.

Dalším z pozvaných speakerů je charismatický David Hussman z Minnaepolis, USA, který agilní sekci konference v pátek zahajuje. David je jeden z nejlepších odborníků na agilní metody, organizuje lokální agilní komunitu v USA, pomáhá různým firmám v nasazování efektivních agilních procesů. S důrazem na pochopení aktuální situace daného projektu se vyhýbá obecným a universálním řešením, která jsou často doporučována. David pracuje v těsné spolupráci se softwarovými týmy, vývojáři, teatery i teamleadery. Jeho přednáška Products and People over Process and Dogma je ideálním tématem k zamyšlení nad smyslem agilních metod. Jak David říká v úvodu přednášky – čím dál tím více lidí tráví čas diskuzemi o tom, co to znamená agilní, místo toho aby jednoduše začaly agilní praktiky používat.

Další z přednášek je o tom, jak správně dělat retrospektivu. Jestli se rozhodnete s agilními metodami v praxi začít, retrospektiva by měla být první metodou, kterou do svého týmu zavedete. O problémech retrospektivy bude mluvit belgičan Yves Hanoulle, který je zkušeným agile coachem a jeho přednáška How to make your retrospectives the heart of your agile proces by Vám rozhodně neměla uniknout.

Mezi dalšími pozvanými odborníky je v německu žijící Boris Gloger, kerý kromě plánovaného workshopu bude mluvit v přednášce Scrum for Executives – Six Secrets for Success with Scrum o tom, jak používat Scrum v různých prostředích. Ital Andrea Provaglio se ve své přednášce Beyond Agile podělí o zkušenosti se zaváděním Scrumu. Nenechte si ujít ukázku, jak prodávat agile, kterou bude prezentovat Američan žijící v Polsku Paul Klipp ve své přednášce Selling Agile. O své zkušenosti z praxe se s vámi podělí i Maria Diaconu a Alex Bolboaca z Rumunska v přednášce Software Development = Learning.

Z českých speakerů představí Tomáš Pergler praktickou studii z firmy Seznam.cz, kde se podělí o zkušenosti Seznamu se Scrumem – A Year with Scrum in Seznam.cz. Dalším z českých speakerů je Luboš Král, který se v přednášce Agile acceptance and implementation by East and Western mindsets zaměří na otázky spojené s nasazováním agilních metod v multikulturním prostředí, jak převzaté techniky fungují v české kultuře, co se osvědčilo a co je naopak nutné změnit. Na ukázkách z praxe poukáže na hlavní rozdíly mezi agilními přístupy a klasickými metodami.

Konferenci doplňují dvě panelové diskuze, kde první je zaměřená na Agile z pohledu managementu. Podíváme-li se na největší překážky v zavádění agilních metod, nepochopení managementu bude jednou z nejčastějších příčin jejich neúspěšného nasazení. Pojďme se tedy společně s managery předních českých firem podívat na agilní metody z pohledu jejich managemetu. Diskutovat budou Zuzana Šochová (Managing Director, Lotofidea), Vlastimil Pečínka (R&D Director, Seznam.cz), Jan Bezdíček (Director, Rockwell Automation), Pavel Šuk (Vice President, Kerio Technologies), Martin Rýzl (Software Engineering Manager, Sun Microsystems).

Budete-li mít i po všech vyslechnutých přednáškách nějaké dotazy, panelová diskuze Everything you’ve ever wanted to know about agile methods je ideálním místem pro jejich zodpovězení. Všichni přednášející agilní sekce Vám budou plně k dispozici. Takže přijďte a zeptejte se na vše, co jste kdy chtěli vědět o agilních metodách.

Konference WebExpo se koná již tradičně na půdě ČZU v Praze, tentokrát již 23-25.9. Více informací se dočtete na každý den aktualizovaných stránkách WebExpa.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.