Retrospektiva #9 – Cesta na pláž

Jedna z kreativnějších forem retrospektivy je na motivy dětské hry. Má samozřejmě mnoho forem, jako příklad uvedu cestu na pláž, která v tomto případě představuje metaforu Sprintu. Jak taková retrospektiva probíhá? Jednotliví členové si představí Sprint jako cestu na pláž a začnou ji vyprávět. “Cestou na pláž přišla bouřka.“ řekne první. A další člen týmu pokračuje: “Cestou na pláž přišla bouřka  a my jsme se ztratili a nevěděli jsme kudy dál.“ A další člen týmu zopakuje, co řekli ti před ním a přidá další událost: “Cestou na pláž přišla bouřka, my jsme se ztratili a nevěděli jsme kudy dál a všude bylo mokro a bláto…“ a tak dál. Každá událost v cestě na pláž je metaforou toho, co se stalo ve Sprintu.  

Výhody:

  • Občas tým potřebuje změnu a tahle retrospektiva je legrace. Každý musí hádat, co který kus cesty na pláž znamenal v realitě, a také být schopen si celou cestu zapamatovat.

Nevýhody:

  • Není to retrospektiva pro začínající nebo dysfunkční tým, ale dobře fungujícímu týmu může rozšířit perspektivu a pomoci dívat se na věci jinak.

Tip:

Nechte tým vymyslet i to co bude metaforou pro Sprint. Cesta na pláž je jen jednou z možností.

Retrospektiva - cesta na plaz

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.