Tribe firmu agilní neudělá

Všechny české organizace asi v poslední době napadl virus ‘fake Agile & Scrum’. Jak se virus pozná? Přesvědčil jinak docela rozumně uvažující organizace, že když department přejmenují na tribe, bude všechno lepší. Inspiraci jde asi hledat ve Spotify (která se sama svým “modelem“, co nikdy model nebyl, neřídí), nebo v holandské ING, která terminologii v rámci své transformace použila a znovu zpropagovala. Obě zmiňované case-study mají jedno společné. Obě organizace prošly zásadní transformací hodnot, přístupu, kultury. Ti, co je slepě aplikují však nejdou cestou změny mindsetu, ale přelabelováním existujícího. Nové šaty ale člověka samy o sobě nezmění. A tak tyto organizace docela bolestivě failují. Jedna nejmenovaná korporace, co přešla na ‘Spotify model’ po roce musela v podstatě zahodit všechno co udělala a vrátit se v produktech o rok zpět.

Však ono těm organizacím o žádnou změnu ani nejde. Stejně jako u SAFe se jen snažíme chytře umožnit firmám, aby si odškrtli agile jako ‘done‘, a nemuseli se měnit. SAFe na to jde chytře a generuje tisíce naprosto nesmyslných rolí a názvů jako train, release train engineer a pak jakási ‘kolečka‘, asi od toho vlaku :). Naopak ‘Triby‘ jsou tu pro ty co jsou cool a nějaké vlaky jim přijdou v 21. století trochu nemoderní. Ale vyjde to nastejno. Škoda. Jedna velká americká organizace nedávno začala svou v pořadí třináctou Agilní transformaci. Nojo, fakt. Prý se jim to tentokrát už možná povede. Už pochopili, že Agile není jen o terminologii, ale je to změna myšlení, přístupu, mindsetu. Tak jestli se vás tento virus ‘fake Agile & Scrum’ týká, nesmutněte. Ještě tak 5 pokusů a ono to vyjde. Není to těžké, chce to jen přestat předstírat, že se měnit nemusíte a pohlédnout pravdě do očí :).

Dobrá zpráva je, že v zahraničí už “Spotify model” nefrčí. Když jsem to zmínila na Agile2018 v SanDiegu, všichni se divili proč by to kdo kopíroval. Takže ta dobrá zpráva je, že tato móda přejde, stejně jako móda džínů do zvonu. Občas se vrátí, ale už nikdy to nebude hýbat světem. Takže stačí počkat a možná za pár let budeme opravdu řešit otázky, které jsou strategické a mají smysl. Hodně mě překvapilo kam se konference posunula of roku 2012, kdy jsem tam mluvila naposledy. K lepšímu. Takže když příští rok budete chtít vidět co se opravdu děje v Agilním světě, Agile Alliance Agile 2019 je to správné místo. Jen musíte trochu našetřit do kasičky 🙂

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.