Reflection meeting

Reflection meeting je další důležitou součástí Agilních metod. Vychází se z toho, že je v praxi těžké nastavit procesy napoprvé a bez dobré zpětné vazby od lidí co se jimi mají řídit. Agilní metody proto pracují v cyklu. Vždy po několika cyklech je vhodné se zastavit, poodstoupit a podívat se jestli navržený proces funguje. Není Sprint moc dlouhý/krátký? Je vždy na jeho konci co prezentovat? Jak funguje proces plánování? Je týmům jasná hodnota bodu? Atd.

Reflection meeting by mel všechny takové otázky vzít v potaz a zhodnotit situaci. Měl by být pravidelný, každé 2-3 Sprinty. Ideální je, když takový reflection meeting vede někdo zvenku, kdo má dobré zkušenosti jako coach, rozumí Scrum procesu a Agilním metodám, ale není přímo navázán na vedení projektu. Projektový vedoucí může být na meetingu, ale měl by být více jako pozorovatel. Rozhodně by neměl přebírat iniciativu a vysvětlovat proč to tak je. Cílem je nastavit dostatečně otevřené a bezpečné prostředí pro identifikaci a řešení problémů.

Dejte si pozor, aby měl každý stejný prostor promluvit a vyjádřit se k danému tématu. Vyhraďte např. každému minutu času, a dbejte na dodržení časového limitu. Meeting by měl identifikovat problémy a navrhnout možnosti řešení, ale nemusí nutně dojít k rozhodnutí. To už můžete nechat na projektových vedoucích. Rozhodně ale musíte na identifikované problémy rychle reagovat. Týmy nesmí mít pocit, že problémy jenom zametáte pod koberec. Akce musí následovat rychle. Ať už je to změna procesu či vysvětlení současného stavu.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.


 

3 thoughts on “Reflection meeting”

  1. Reflection meetingy delame po kazdem sprintu. Mozna v budoucnu trochu polevime, ale zatim se nam to velmi vyplaci.
    V nejblizsim relfection planuji vznest pro tym otazku “v pristim sprintu musime zmenit jednu vec. Co to bude a o jakou zmenu pujde”. Melo by to vnest trochu kreativity.

  2. Mam tu trosku nejasnost – aky je rozdiel medzi Reflection meetingom a Retrospective meetingom ? Podla odporucani Scrumu sa robi Retrospective meeting po skonceni kazdeho sprintu (a nam sa to osvedcilo).
    Je Reflection meeting nieco naviac, napr. zhrnujuci, konany dodatocne raz za 2-3 sprinty za ucasti viacero ludi alebo je to len zjednodusenie Scrumu, nieco v style “naco robit Retrospective/Reflection kazdy sprint, bude len kazdy treti sprint…” ?
    Ku zlozeniu ludi na Retrospective meetingu – moja osobna skusenost je, ze su tam len clenovia timu a Scrum Master. Ak je tam Product Owner alebo nebodaj niekto dalsi, tak sa ludia az tak neotvoria a niektore problemy v sebe potlacia (zapracuje psychika), takze ciastocne sa ciel meetingu vytraca. My sme zaviedli “Product Owner feedback” na zaciatku Retrospective meetingu, max. 15 minut, potom sme ostali sami na riesenie svojich problemov a v pohode to stacilo.

  3. To asi zalezi na okolnostech. Retrospective/Reflection je v podstate to same. Jen mozna ma trosinku jiny kontext. Ciste tymovou retrospektivu ma smysl dat po kazdem Sprintu. Reflection jak jsme o nem psala ma smysl prave i proto, ze resi vice high-level uroven a diva se na projekt vice z nadhledu.

Comments are closed.