Agile Riga Day

Rok se s rokem sešel, a tak jsem se zase objevila na Agile Riga Day, příjemné jednodenní konferenci v Lotyšsku. Letos se organizátorům podařilo zdvojnásobit počet účastníků, a rozrostli se na tři tracky. K tomu jsem ještě měla jednodenní workshop, “Starting Scrum“, takový den plný her, simulací a diskuzí. Bylo zajímavé, že slečny převládaly, ostatně i na konferenci den poté jich bylo výrazně více, než bývá v Evropě zvykem. Ale přeci jen méně než na Agile India. Překvapilo mě i to, jak rádi si analytici, kterých jsem na workshopy několik měla, hráli. U nás mám s analytiky spíše opačnou zkušenost.

Riga a vlastně i Lotyšsko má jedno další specifikum. Je hodně navázané na Skandinávii, takže mám pocit, že jsem byla jedním z mála lidí co nebyli z pobaltsko-skandinávské oblasti. Převládali Švédové, Norové, Estonci. O čem se hovořilo? O tom jak psát dobrý kód, jak dělat refactoring, jak naložit se starým legacy kódem, jestli dělat test driven development, nebo pair programming… výborný workshop na toto téma vedl Johannes Brodwall – Extreme Startup. Moc se mi to líbilo. Už dlouho jsem neviděla na konferenci pair programming v praxi. Bylo zajímavé to sledovat.

Hodně se diskutovaly odhady. Vlastně, začali jsme s tím tématem už den před konferencí v místním baru. K pochopení základního problému s odhady je nutné si uvědomit rozpor mez i tím, co odhady jsou – tedy nepřesná predikce budoucnosti – nijak exaktně přesná být z principu věci ani nemůže, od toho je to odhad. A jistá představa managerů některých firem, že odhad musí být naprosto přesný. A když k tomu dodáme nepříjemný pocit členů některých týmů, že jsou tlačeni do něčeho, co není možné dodat – tedy do stoprocentně přesného odhadu, máme tu problém, který se dá dlouho do noci vášnivě diskutovat. Obzvláště když jeden z diskutujících má ráno na dané téma keynote kde v podstatě říká, že odhady v bodech jsou stejně tak špatné, a nepřesné, že zrovna tak můžeme každý Sprint jen počítat dokončené a nedokončené User Story a odhady nedělat vůbec. Příště o tom třeba napíšu víc.

Dalším tématem, které mě zaujalo, byla myšlenka, že na to, abyste změnili svět, třeba na agilní, je třeba si uvědomit že “nemusíte systém řídit, stačí s ním umět tančit“. Možná že to je jedna z věcí, které musí umět každý Scrum Master, a asi nejen on. Nestačí vědět, jak okolní svět funguje, musíte vyvinout něco, co se bude chovat jako virus. A takový virus potom do okolního, neagilního, světa pustit.

Abych to shrnula, myslím, že všechny praktické sessions pro programátory a testery se osvědčili, a že mám zase pár dalších kontaktů a nápadů na konferenci do Prahy – AgilePrague, která bude 3-4. září, 2012.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.