Začínáme s Agile (Agilní metody)

Jedním z nejoblíbenějších Agilních přístupů je Scrum proces. Scrum proces se snaží škálovat velké a komplexní softwarové projekty, které je těžké najednou obsáhnout a pochopit, na menší celky a stanovit priority jednotlivých úloh. Od běžného požadavku „Chci všechno a hned“ zapojuje Scrum proces různé zájmové skupiny do procesu plánování a tím je zaváže na výsledku.

Dobrým výchozím bodem bude proces zobrazený na následujícím obrázku:

Jak to celé funguje? Máte nějaké zadání, vizi, požadavky. Z toho sestavíte Produkt Backlog – což v praxi znamená relativně high-level seznam úloh. V průběhu projektu ho můžete rozšiřovat či upřesňovat. A teď už začíná cyklus. Pravidelný. Pokaždé stejně dlouhý. Říká se mu Sprint. Na začátku je seznam úloh z backlogu co se mají za daný časový úsek dokončit a na konci hotová práce, prezentace výsledků zákazníkovi a případně update backlogu o nové úlohy.

Jednotlivým krokům a pojmům se budu detailněji věnovat v dalších příspěvcích, ale co to má vlastně celé za smysl? Takže naučit tým pracovat konstantní rychlostí, každý sprint pravidelně dodávat stejný objem práce. Dodat vývoji SW rytmus. A tím získat lepší či chcete-li kvalitnější odhady od engineerů. Současně zajistit pravidelný feedback od zákazníků a zainteresovat je na vývoji. Propojit je s týmem vývojářů a dát tak developerům větší motivaci na jinak často příliš abstraktním projektu.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.