Proč něco měnit?

Tak samozřejmě důvodů může být hned několik. Začněme zvýšením efektivnosti. Nicméně s tím je úzce spojená firemní kultura, konkrétně týmová spolupráce. Jak přesvědčit své zaměstnance aby jednali jako tým a ne jako jednotlivci a individuality? Aby sdíleli informace, pomáhali si a učili se navzájem? Jak týmy nechat soutěžit ale přesto spolu spolupracovat? To je jen několik prvních otázek které člověka napadnou, když začne přemýšlet o efektivnosti.

Dalším z častých problémů je jak zajistit aby projekt byl dokončen včas. Podíváte-li se na svůj tým SW engineerů a designerů, kolik z nich umí odhadnout náročnost úlohy a v jaké granularitě a jak přesně? Kolik z nich úlohu nadhodnotí klidně na dvojnásobek, aby pak měli klid, a kolik z nich zapomene na polovinu aktivit, takže ve výsledku je práce ‚hotová‘ několik týdnů ale pořád se na ní ještě pracuje?

Agile a SCRUM jsou jen jedny z mnoha metod jak předcházet těmto problémům už v počátku jejich vzniku. Obsahují soubor metodik jak pracovat s lidmi na projektu jak je motivovat a zapojit do plánování projektu, jak docílit kvalitnějšího výstupu a jak zapojit zákazníka do vývojového procesu.

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay nebo Agilní Metody Řízení Projektů.